понеділок, 7 листопада 2016 р.

1 листопада - день Лиспопадового зриву

З нагоди дня 1 листопада у бібліотеці було оформлено тематично – книжкову виставку «ЗУНР – яскрава сторінка нашої історії».
ЗУНР постала як синтеза національно-визвольних змагань українців Галичини, Буковини, Закарпаття. В таких складних обставинах ЗУНР постала як демократична держава, політичний устрій якої — добра модель тогочасної європейської правової держави. ЗУНР стала прикладом можливого українського державного правопорядку, що ґрунтувався на розумному гуманізмі і поступовому затвердженні демократичних засад у суспільстві. На території ЗУНР за весь час існування не було жодного випадку виступів проти цивільного польського населення, єврейських погромів. Приклад ЗУНР наочно продемонстрував переваги австрійської правової школи над російським правовим нігілізмом.
 Основною причиною падіння ЗУНР були надзвичайно складні міжнародні обставини, підтримка повоєнною Європою експансіоністських, загарбницьких дій щодо ЗУНР Польщі, Румунії, ЧСР, а також неорганізованість адміністративних структур, відсутність контролю над деякими районами держави і неорганізованість армії та її постачання.



Немає коментарів:

Дописати коментар