вівторок, 21 лютого 2017 р.

«З пам’яті літ» (Є.Гребінка)




Окрім Великого Кобзаря, ХІХ століття подарувало українській літературі чимало визначних постатей, чия творчість впливала не лише на формування обличчя культурно-історичної епохи, але й на світогляд та самоідентифікацію нашої нації.
Серед таких майстрів слова – Євген Гребінка, в основному відомий українському читачеві як байкар. Хоча він – набагато багатогранніша постать: талановитий лірик, прозаїк, видавець. Зрештою, якби не українець Гребінка, можливо, того ж таки Т. Г. Шевченка не викупили б із кріпацтва. І якби не Гребінка, світ ніколи б не почув чудовий «російсько-циганський» романс «Очи черные»… 
2 лютого, з нагоди 205 – річчя з дня народження Євгена Гребінки, у бібліотеці проведено захід «З пам’яті літ» та оформлено книжкову виставку.
Читачі мали змогу ознайомитись з багатогранною творчістю письменника. хоча його літературна діяльність тривала близько двох десятиліть та за цей час він створив багато оригінальних і перекладних творів українською і російською мовами, байок, романів, повістей, оповідань, нарисів.
Усього 36 років доля вділила Євгенові Гребінці. Але за цей час він устиг найголовніше – пройти шлях від малороса до українця. На ньому і компроміси двомовності, і славетний альманах «Ластівка», який об’єднав письменників з усієї України і показав, що українською мовою можна писати не «лише саме кумедне, смішне» – це мова великого народу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар